BIM en samenwerken
Ik zal in dit stuk proberen te omschrijven hoe ik zelf BIM ervaar en wat de voor -en nadelen zijn van het werken met BIM. Mijn eigen ervaring is gebaseerd op het werken met BIM bij een elektrotechnische installateur. Om BIM op de juiste wijze te implementeren binnen een organisatie, in dit geval bij een installateur, is het van groot belang (bijna cruciaal belang) dat collega’s binnen een organisatie op elkaar kunnen bouwen, elkaar vertrouwen en prettig met elkaar samenwerken.
Met projectteams werken binnen een organisatie verdient de absolute voorkeur! De meest ideale situatie is dat je projectteams samenstelt met: BIM Manager (projectleider), BIM coördinator (werkvoorbereider), BIM modelleur(Tekenaar/engineer), En de verschillende monteurs van hoofdmonteur tot hulpmonteur. Het is onmogelijk om met BIM te werken als het bovengenoemde team niet goed kan samenwerken of elkaar niet vertrouwd. LEAN werkmethodiek kan een enorm goede impuls geven aan dit bovengenoemde projectteams. Wanneer men gaat werken met een LEAN planning bijvoorbeeld.
Want dit kleine BIM team vormt een onderdeel van de grote BIM en de grote BIM is dat alle disciplines bij elkaar komen en samen moeten werken. Ook hier geldt dat de verschillende bouwdisciplines op elkaar kunnen bouwen, elkaar vertrouwen en prettig met elkaar samenwerken. Wanneer de verschillende bouwdisciplines niet goed met elkaar samenwerken en elkaar wantrouwen, zal dit niet ten goede komen voor het gehele BIM proces. De zogenaamde verminderde faalkosten zullen er dan gegarandeerd toch komen!!
De bouwwereld is soms een harde wereld. Verschillende bouwdisciplines zijn snel geneigd naar elkaars fouten en tekortkomingen te zoeken en elkaar te wantrouwen. De kunst bij BIM is dat je met elkaar samenwerkt, elkaar probeert te helpen waar nodig is in het bouwproces en elkaar verbetert waar nodig is. Dit zal ervoor zorgen dat de klantwaarde verhoogt zal worden. Elkaar wantrouwen en elkaars fouten/tekortkomingen opsporen heeft in het verleden bewezen dat dat niks opleveren behalve frustratie!
Het BIM projectteam
Nu gaan we over naar BIM (building information model) en het projectteam. Zoals ik bovengenoemde stuk over het samenwerken in BIM heb beschreven is het van groot belang dat je binnen een organisatie werkt in projectteam. Ik zal hier wat inhoudelijk op ingaan.
Ik ben zelf vader van 4 jonge kinderen en ik vergelijk BIM ook vaak met de ontwikkeling van een kind. Het eerste levensjaar van een kind leert het kruipen en misschien een paar stapjes zetten.
BIM manager
De BIM manager is eigenlijk een spin in het web. Een belangrijke rol voor de BIM manager is dat hij het projectteam goed stimuleert en motiveert om goed met elkaar samen te werken. En hij moet ervoor zorgen dat zijn eigen team goed samenwerkt met de andere disciplines.
BIM coördinator
BIM is een hoop informatie. Er komt een hoop informatie binnen en er gaat een hoop informatie naar buiten. De enorme bouw informatie moet gefilterd, verwerkt, gedeeld en gearchiveerd worden. Daarnaast kan je je eigen afvragen welke informatie is wel relevant en welke niet. Om dit in goede banen te leiden moet deze stroom aan informatie gecoördineerd worden en eventueel verwerkt worden in een interne planning. De BIM coördinator zorgt ervoor dat dit op de juiste wijze gebeurd.
BIM modelleur
De BIM modelleur moduleert de eigen installatie in een 3D-model. Dit zelfde model wordt ook door de andere bouwpartners gebruikt. De BIM modelleur bekijkt samen met de BIM coördinator op welke wijze er gemodelleerd gaat worden, zodat alle bouwdisciplines elkaars modellen goed kunnen bekijken en eventuele knelpunten voortijdig kunnen signaleren. Tevens werkt de BIM modelleur nauw samen met de hoofdmonteur, zodat er ook goede werktekeningen voortvloeien uit het 3D-model.
BIM ”monteur”
Het is van groot belang dat de monteur(s) vroegtijdig betrokken zijn bij het BIM-project. Goede afstemmingen met de BIM modelleur zullen een positieve draai geven aan het BIM project. De monteur kan er voor kiezen om met een tablet te werken en vanuit zijn tablet op de bouw alle informatie te bekijken in plaats van papieren bouwtekeningen. Met zijn tablet kan hij zelf afstanden meten, notities maken en makkelijk en overzichtelijk verschillende doorsnedes bekijken. Natuurlijk kan de monteur ook nog gebruik maken van papieren werktekeningen.
BIM en software
Mijn eigen ervaring met BIM bij een elektrotechnische installateur. Ik als BIM modelleur gebruik voor het 3D modelleren REVIT autodesk met de applicatie Stabicad for revit.
Voor de verschillende families (symbolen) gebruik ik eigen gemaakte families, stabicad families en families die ik gedownload heb van Mepcontent. Om andere modellen te bekijken, gebruiken wij Tekla BIMsight en Solibri 9.6 viewer/checker.
Om informatie te delen en uit te wisselen en te communiceren heb ik erg goede ervaring met het projectmanagement tool ‘’Projectplace’’ Maar natuurlijk zijn er ook andere goede tools hiervoor te gebruiken die wellicht net zo goed zijn.
Ik hoop dat ik met dit stuk over mijn eigen ervaring met BIM jullie wat meer inzicht heb gegeven in de BIM werkmethodiek. Persoonlijk zie ik BIM als een absolute meerwaarde om het bouwproces te verbeteren en te versnellen. Als je het op de juiste manier gebruikt.Ik ben zelf vader van 4 jonge kinderen en ik vergelijk BIM ook vaak met de ontwikkeling van een kind. Het eerste levensjaar van een kind leert het kruipen en misschien een paar stapjes zetten. Het tweede jaar kan het kind lopen en het derde jaar kan het rennen. Vaak is het zo dat je pas bij het 3e jaar een goede ontwikkeling ziet in BIM en dat het elke jaar verbeterd word!