Scan to BIM
De term “Scan to BIM” horen we steeds vaker in de bouwsector. Kort gezegd is het een verwijzing naar het proces van 3D laserscanning van een compleet gebouw, fysieke ruimte of installatie om vervolgens een digitale weergave ervan te creëren in BIM. Ook infrastructuur projecten, zoals snelwegen en bruggen, kun je 3D scannen.
De verzamelde informatie koppel je aan een 3D BIM model. Kortom BIM is eigenlijk virtueel bouwen, je creëert een ‘as built’ situatie. De informatie is onmisbaar voor project ontwikkelaars, bouwers, architecten, installateurs, adviseurs en (semi) overheden. Al deze partijen gebruiken de 3D BIM modellen bij renovatie, transformatie en herinrichting. Uiteraard kan je het BIM model ook gebruiken voor het onderhoud
Wat is BIM?
BIM, Building Information Modeling, is de ontwikkeling en het gebruik van een proces om de bouw en de werking van een gebouw of installatie te simuleren in digitale model. Het resulterende model, een Building Information Model, is een datarijke, object georiënteerde, intelligente en parametrische digitale representatie van het gebouw. Hieruit analyseer je de data om vervolgens informatie te genereren. Deze informatie gebruik je om beslissingen te nemen voor en tijdens het bouwproces.
BIM wordt ook veelvuldig toegepast voor het modelleren van Elektrotechnische en Werktuigbouwkundige installaties dit wordt ook wel MEP genoemd; Mechanical Electrical Plumbing.
In het traditionele tweedimensionale ontwerp van tekeningen worden de MEP-Installaties onafhankelijk van elkaar getekend. Aangezien er geen precieze coördinatie en interactie is, leidt dit makkelijk tot ontwerpfouten. BIM is een proces om alle installaties in goede banen te leiden, waardoor de efficiëntie en nauwkeurigheid van de geïntegreerde ontwerp optimalisatie van MEP sterk verbeterd.
Automatisch van 3D scan naar BIM model?
Het proces van Scan to BIM start met een 3D scan van het object. Een 3D laserscanner is een meetinstrument dat met hoge snelheid objecten opmeet. Het vast te leggen object is een gebouw of installatie.
De objecten leggen we vast met behulp van 3D scanners in een wolk van meetpunten, ook wel point cloud data genoemd. Vervolgens maken we handmatig een 3D BIM model van de scandata. Dit komt er op neem dat we alle wanden, vloeren, trappen etc. exact modelleren aan de hand van de afmetingen die we uit het point cloud model halen.
Voor de Installaties modelleren wij alle kabelgoten, railkokers, verdeelkasten, Luchtkanalen etc. met exact de juiste afmetingen.
Uit het 3D BIM model genereren we automatisch 2D tekeningen die geprint kunnen worden.
Een veel voorkomende misvatting is dat bij Scan to BIM automatisch een BIM model ontstaat vanuit een pointcloud. Een Point-cloud model is een 3D model zonder intelligentie, Wij maken er een bruikbaar BIM model van.
Voordeel van 3D scannen
De nieuwste scanners hebben een scansnelheid van één miljoen punten per seconde en hebben een resolutie of scandichtheid van 1 mm.
Het 3D scannen van een gebouw of installatie in een bestaande situatie heeft vele voordelen, zoals:
- Bij de meting wordt niets vergeten of overgeslagen.
- Een 3D scanner maakt meetpunten met een x y z coördinaat.
- De scanner heeft geen (dag)licht nodig.
- Metingen worden uitgevoerd op moeilijk bereikbare zones.
- Alle vormen en bogen worden met uiterste precisie gemeten, waardoor foutieve metingen uitgesloten zijn.
- Uiteraard alles op de millimeter nauwkeurig!
Vervolgstappen in BIM model
In een bouwkundig BIM model heb je nu alles inzichtelijk. Je kan bijvoorbeeld meten hoe groot de entree is, hoe hoog de nok van de kerk is of hoe groot de kelder onder de woning is. Doordat het hele object digitaal beschikbaar is, hoef je niet meer terug naar de locatie voor andere metingen. Alle verdere berekeningen worden in het digitale BIM model verwerkt. Dit scheelt enorm veel tijd en geld.
Bij een Installatie BIM model hebben we nu alle installaties inzichtelijk. Echter missen we de intelligentie in de installaties. We weten bijvoorbeeld niet wat voor vermogens deze installaties hebben. En welke verdeelkasten de installaties voeden etc. Dit is geen probleem, we kunnen u helpen met een aanvullende inspectie waardoor we de ‘’i’’ van informatie kunnen toevoegen aan de installaties van het BIM model.
Het voordeel van vooraf de installatie en constructie in beeld brengen, is dat je duidelijk inzicht krijgt of de leidingen bijvoorbeeld passen in de bouwconstructie. Eventuele foute berekeningen komen in de ontwerpfase naar voren. Dit voorkomt dat je in uitvoeringsfase niet voor vervelende verassingen komt te staan, waardoor je faalkosten voorkomt. Hierdoor kan tevens het uitvoerende team snel en efficiënt werken.
De installateur kan bijvoorbeeld vooraf zien hoeveel ruimte er is om te werken rondom de installatie. Of de werkvoorbereider kan vooraf het trace bepalen van de installatie. Alles wordt van tevoren voor het hele gebouw gemeten, berekend en bewerkt.
Scan to BIM in later stadium
Details die in een latere fase van pas komen, worden ingemeten in het 3D model. Denk hierbij aan kozijnen, ramen, deuren, ophangsystemen en beton-uitsparingen. Dit voorkomt veel vertraging, ergernis en hoge kosten. Je hebt daarnaast direct een up-to-date 3D model van je gebouw of installatie.
De meerwaarde van Scan to BIM is dat je nauwkeurig data krijgt. Waar mee je snel en nauwkeurig een BIM 3D model kunt opzetten.
Kleine verschillen tussen de werktekeningen en werkelijkheid kunnen grote gevolgen hebben voor planning, uitvoering en begroting. 3D scanning en modellering helpen je van tevoren de verschillen op te sporen en een uiterst precies as-built 3D BIM model van de situatie te verkrijgen.
Uw gebouw 3D laten scannen voor een overzichtelijk BIM 3D model met de juiste 2D tekeningen? Neem vandaag nog contact met ons op.